Słodki przepiśnik w stylu retro
2017-10-11

Pokażę Wam dziś jak zrobić słodki przepiśnik w stylu retro. Wygląda, jakby przeleżał kilka lat w babcinej szafie, gwarantuje, że z biegiem czasu stanie się jeszcze piękniejszy.
Na bazę wybrałam notatnik na sprężynie w naturalnym kolorze.

Pracę zaczynamy od tuszowania tekturek. Nie bójcie się tego zabiegu, tusz to idealny pomysł na nadanie tekturowym elementom nowego wymiaru.


Następnie doklejamy tasiemkę na środku okładki, będzie ona służyła do zawiązywania przepiśnika. Oklejamy bazę papierem, ja wybrałam papier do scrapbookingu w różowe pasy, o pięknej nazwie BALLERINA CUPCAKES.

Kolejną warstwę stanowi papier z kolekcji Times&Seasons 2 - BLACK DAMASK, który kojarzy mi się ze stylem retro. Dodatkowo brzegi papieru postarzyłam - poszarpałam je nożyczkami. Po prawej stronie, na środku umieściłam czarny ćwiek.
Aby uniknąć porwania papieru, najlepiej zaznaczyć miejsce, w którym chcemy umieścić ćwiek np. ołówkiem, następnie położyć kartkę na macie do cięcia i przebić ostrym narzędziem (ja zazwyczaj wykorzystuję cyrkiel).

Na tak przygotowaną bazę nakładam elementy kompozycji. Z papieru w różowe pasy wycinam prostokąt, który ozdabiam za pomocą dziurkacza brzegowego.

Umieszczam na nim przygotowane tekturowe elementy, dodatkowo z papieru SPRINKLE EVERYDAY wycinam wybrany, słodki fragment.

Oba elementy przyklejam za pomocą kostek dystansujących.


Teraz wystarczy dodać kokardkę i przywieszkę w kształcie noża na spiralę.

Nasz słodki przepiśnik w stylu retro jest już gotowy, teraz wystarczy zapełniać go smakowitymi recepturami.




Pokaż więcej wpisów z
Październik 2017