Filcowa girlanda lodowa

Witam serdecznie!
Nadeszły wreszcie upragnione wakacje. Mamy lato, słoneczko nas grzeje, wszystko dookoła pięknie kwitnie i pachnie. Możemy się delektować chłodzącymi lodami, uwieczniać na fotografiach nasze wakacyjne wyjazdy i zbierać wakacyjne pamiątki. Z tej okazji przygotowałam dla Was filcową girlandę lodową.
W takim razie do dzieła!
FILCOWA GIRLANDA LODOWA
Chyba każdy z nas uwielbia te chłodzące słodkości. W lecie i na wakacjach smakują o niebo lepiej. A gdy jeszcze są kolorowe i z posypką trudno się im oprzeć. Do przygotowania girlandy wybrałam 6 owoców, które odwzorowałam na naszych lodach na patyku. Są to: arbuz, cytryna, kiwi, pomarańcza, pitaja oraz limonka. Szczegółową instrukcję przygotowania pokażę na przykładzie lodowego arbuza.
ARBUZ
Etap 1: wycięcie poszczególnych elementów formy. Wszystkie elementy wycinamy z miękkiego filcu grubości 2 mm. Niezbędnym narzędziem są oczywiści nożyczki precyzyjne.
Etap 2: naszycie na formę główną mniejszych elementów filcowych oraz ust. Najpierw naszywamy zieloną nitką jeden brzeg zielonego paska, następnie białą nitką naszywamy pasek biały oraz brązową nitką polewę czekoladową. Na końcu naszywamy czarne uśmiechnięte usta.
Etap 3: naszycie na polewę czekoladową kolorowej posypki dobranej kolorystycznie do całości projektu. W przypadku lodowego arbuza jest to kolor czerwony. W tym celu korzystamy z ozdobnych koralików Rokail dostępnych w szklanych buteleczkach. Są rewelacyjne ze względu na to, iż dostępne są w zestawie składającym się z aż 12 kolorów, które idealnie pasują do wszystkich naszych owocowych lodów. Pozostałe kolory również śmiało wykorzystacie w różnych innych filcowych projektach.
Etap 4: naszycie czarnych pestek. W tym celu korzystamy z koralików Rokail zmiksowanych pod względem kolorystycznym i rozmiarowym. Do naszego projektu wybieramy małe czarne koraliki. Zostawiamy oczywiście przestrzeń na oczy.
Etap 5: obcięcie brzegów w miejscach, do których został naszyty filcowy element. Pozwoli nam to na łatwiejsze zszycie obu form głównych. Gdy składamy ze sobą poszczególne elementy np. polewę czekoladową i czerwoną część arbuza to brzegi pokrywają się idealnie ze sobą. Po naszyciu koralików przycinamy je. Powód jest bardzo prosty – owocowe lody ozdabiamy na dwie strony, co oznacza, że forma główna jest w ten sam sposób ozdobiona dwa razy i przy zszywaniu mielibyśmy aż cztery arkusze do zszycia, dlatego tak gdzie mamy na brzegach podwójny filc obcinamy brzegi od środka by potem przy zszywaniu mieć do zszycia tylko dwa arkusze a nie cztery.
Etap 6: przygotowanie i naszycie kokardki. Do zrobienia kokardek korzystamy z satynowej wstążki w cytrusy, która idealnie pasuje do naszego lodowo-owocowego tematu. Ucinamy pasek długości 6,5 cm. Boki delikatnie przypalamy zapalniczką, dzięki czemu nie będą się strzępić. Zginamy je do środka tak by się końce wstążki minimalnie nałożyły na siebie i zszywamy je przez środek. Korzystamy cały czas z tej samej nawleczonej igły z nitką. Następnie zginamy wstążkę w harmonijkę i kilka razy przeszywamy ją przez środek. Potem owijamy środek kilka a nawet kilkanaście razy nitką a gdy uzyskamy pożądany efekt od razu przyszywamy kokardkę do arbuza.
Etap 7: ozdabiamy w taki sam sposób drugą formę główną z tą różnicą, że nie naszywamy ust i nie zostawiamy miejsca na oczy.
Etap 8: przygotowanie zakładki. Korzystamy z drewnianych lodowych patyczków. Zakładka składa się z dwóch filcowych elementów, z których jeden jest dłuższy od drugiego. Patyczek naklejamy przy pomocy pistoletu z klejem do dłużej zakładki tak by szeroki je brzeg był na wysokości 5 cm od dołu patyczka. Następnie klejem na gorąco smarujemy mniej więcej połowę filcowej zakładki razem z patyczkiem i przyklejamy krótszą zakładkę mocno dociskając. Potem smarujemy dalszą część zakładki i patyczka, ale tylko do momentu, w którym kończy się nam krótsza zakładka.
Etap 9: zszywanie i wypełnienie. Zanim rozpoczniemy zszywanie umieszczamy naszą zakładkę między dwie formy główne. Przy pomocy pistoletu z klejem niewielką ilością kleju przyklejamy kawałeczek patyczka do formy głównej w miejscu, w którym byśmy go zszywali z nią. Przez patyczek igła niestety nam nie przejdzie, dlatego musimy zabezpieczyć to miejsce przyklejając go klejem do formy głównej, dzięki czemu nasze wypełnienie nie wydostanie się na zewnątrz. Najpierw białą nitką zszywamy brzegi białe i zielone, następnie czerwoną nitką zszywamy czerwone brzegi i na końcu brązową nitką zszywamy naszą polewę czekoladową. Zanim jednak przystąpimy do zszycia polewy czekoladowej wypełniamy lodowego arbuza równomiernie po obu stronach zakładki kulką silikonową.
Etap 10: wszycie zawieszki. Podczas zszywania czekoladowej polewy na jej środku wszywamy zawieszkę z taśmy rypsowej w kolorze kremowym tak by minimalnie wystawała na zewnątrz na około 5 mm. Przez nią przeciągniemy potem sznurek, na którym zawiesimy nasze owocowe lody. Kontynuujemy zszywanie a gdy dojdziemy do końca polewy przeciągamy nitką wewnątrz lodowego arbuza i wyciągamy ją pod kokardą w cytrusy i tam robimy węzełek, który na końcu zabezpieczamy niewielką ilością kleju Magic. Kokardka nam się wtedy przyklei w tym miejscu do węzełka i będzie on całkowicie bezpieczny. Przy pomocy kleju Magic przyklejamy również oczy, do których wykorzystujemy czarne półperełki.
Tak prezentuje się nasz lód na patyku o smaku arbuza
By jeszcze bardziej przybliżyć Wam poszczególne owoce, zestawiłam te filcowe z prawdziwymi, tak aby nie było żadnych wątpliwości co do ich odwzorowania
KIWI
Poszczególne etapy pracy wyglądają prawie tak samo jak w przypadku arbuza z tą różnicą, że kolorowe paski są nieco innej grubości oraz sposobem naszycia czarnych pestek. Pestki naszywamy na styku białego i zielonego filcu w dwóch rzędach. Naszywamy również białe paski idące od pestek i nachodzące na zielony filc. Tak jak w prawdziwym kiwi. Jasno brązowy brzeg zszywamy jasno brązową nitką. Biały i zielony zszywamy białą nitką, polewę czekoladową zszywamy ciemno brązową nitką.
PITAJA (SMOCZY OWOC)
Uważam, że w tych czarnych pestkowych piegach wygląda bardzo uroczo. Różowe brzegi zszywamy różową nitką pozostałe białą i brązową. Odwiedziłam wszystkie możliwe duże supermarkety w mieście i niestety nie udało mi się zdobyć tego uroczego owocu. Odsyłam, więc Was do wyszukiwarki internetowej by obejrzeć smoczy owoc „na żywo”
POMARAŃCZA, CYTRYNA, LIMONKA
Forma na pomarańczę, cytrynę i limonkę jest dokładnie taka sama. Etapy pracy wyglądają dokładnie tak samo:
1) naszywamy biały filc,
2) naszywamy na biały filc trzy „łezki”,
3) naszywamy czekoladową polewę,
4) naszywamy czarne rzęsy oraz usta,
5) ozdabiamy polewę czekoladową kolorowymi cukierkami,
6) między trzema łezkami naszywamy białe koraliki w czterech rzędach,
7) obcinamy od środka brzegi w miejscach podwójnego filcu,
8) robimy kokardkę i przyszywamy na środku polewy czekoladowej,
9) przygotowujemy zakładkę oraz delikatnie przyklejamy ją do obu ozdobionych form głównych w miejscu gdzie jest patyczek,
10) zszywamy i wypełniamy środek kulką silikonową równomiernie po obu stronach zakładki,
11) na środku polewy czekoladowej wszywamy zawieszkę ze wstążki rypsowej, kontynuujemy zszywanie a węzełek kończący chowamy pod kokardką.
Gdy wszystkie lody owocowe są gotowe przygotowujemy z nich girlandę. Mocujemy je na sznurku bawełnianym, który przeciągamy przez naszą rypsową zawieszkę. Między poszczególnymi lodami nawlekamy kolorowe koraliki o dużych otworach. Na końcu girlandy po obu brzegach robimy węzełek. Taką girlandą możecie ozdobić okno, ścianę, meble – co tylko Wam się podoba. Idealnie wpasuje się do pokoju dziecięcego. Każdego dnia będzie Wam przypominała, że są wakacje i macie się uśmiechać i cieszyć latem oraz korzystać ze wszystkich możliwości jakie daje nam te dwa miesiące w roku.
Tak prezentuje się gotowa filcowa girlanda lodowa
Mam dla Was jeszcze jeden sposób na wykorzystanie naszych owocowych lodów. Jeśli filcową zakładkę skrócimy i przykleimy wyżej np. 8 cm od dołu to wtedy uzyskamy dłuższy patyczek i możemy wbić nasze owocowe lody na przykład do kwiatów doniczkowych. Rezygnujemy wtedy z zawieszki ze wstążki rypsowej, bo nie będzie nam potrzebna. Taka letnia ozdoba kwiatów sprawia, że wyglądają naprawdę wesoło i wyjątkowo.
Życzę Wam spokojnych, bezpiecznych i pięknych wakacji
Do zobaczenia na kolejnej kreatywnej lekcji
A tutaj znajdziecie formy z dzisiejszej wakacyjnej prezentacji